Armeniska viner

Om våra viner

Armeniens druvor och vin är 6100 år armenisk historia. Det formligen kryllar av spännande inhemska druvor att utforska. Många av dessa var på väg att försvinna men gör nu stark comeback. Precis som hela den färgsprakande vinproduktionen och de grymma armeniska vinerna. De allra flesta vingårdarna satsar stort på de inhemska druvorna, vilka är väl anpassade till de torra heta somrarna och kalla vintrarna.

Armeniens historia, kultur och människor är tätt sammanvävd med det uråldriga armeniska vinet. Enligt en myt uppstod vinet av misstag när Noak vid foten av berget Ararat förvarade vindruvor i en jordkällare och glömde bort dem. Givetvis startade en jäsningsprocess och en dag när Noak gick ner i sin jordkällare kunde han smaka på ett fantastiskt vin. Knappast troligt. Men det är en bra myt. En annan myt är att detta heta land på sommaren och kalla på vintern, helt enkelt kräver ett gott svalkande armeniskt vin på sommaren och ett tungt fruktigt rödvin på vintern. Lägg därtill att den armeniska jordmånen är perfekt att driva upp vinstockar i. Det blir självklart att denna plats är vinets ursprung. Denna myt är min egna påhittade. När man reser omkring i detta magiska sagolands olika regioner är det ganska enkelt att mytologisera fram vad som helst.

vin-yerevan-mangal